Stavsmartn

 

Pressemelding – Stavsmartn 2020 last ned PDF

I 1801 var det slagsmål på Stav, derfor vet vi at det dette året ble arrangert Stavsmartn. Antageligvis tidligere også, men det vet vi ikke med sikkerhet.

Stavsmartn er Norges eldste hestemartn, og har tidvis også vært den største.
Og siden begynnelsen, som vi vet var i 1801, har Stavsmartn vært avholdt årlig. Tror vi.

I 1943 ble det forbudt å drive kjøp og salg av hest, utover det selvfølgelige salget til Wehrmacht. Det ble derfor annonsert i Lillehammer-avisene at Stavsmartn dette året var avlyst. Men som i mange år tidligere, kom folk langvegsfra, og disse hadde selvfølgelig hverken papir- eller digitalutgave av lokalavisene i Lillehammer regionen og måtte dra slukøret hjem igjen. I 1944 møtte ingen.

Stavsmartn har sterke røtter i Øyer- og Trettensamfunnet. Stavsmartn bidrar til bygdemobilisering, og gir gode dugnadskroner til klubb- og foreningskasser. Stavsmartn har i mange år samlet mye folk til kjøp og salg, kultur, historie, opplevelser, god mat og drikke, dans, moro og kameratskap.

DSC_6119.JPG

Foto: Bjørn Karlsen. Yrende liv i Gutua under Stavsmartn i 2018

Utstillerne våre står i kø for å komme til Stavsmartn. Her trives de. Våre frivillige som legger ned en fantastisk innsats for å imøtekomme både utstillere og publikum gjør at de ønsker å komme tilbake år etter år. De selger godt på Stavsmartn. De vil gjerne komme i 2020 også.

I år har vi besluttet å ikke gjennomføre Stavsmartn. Det er ikke ansvarlig. Vi vil ikke være en kilde for mulig smittespreding for våre utstillere, besøkende og frivillige.

For første gang siden 1944 kommer det ikke folk eller hest til Stavsmartn i oktober. Det er trist. Men dessverre så må det bare bli slik i år. Annerledes året.

I 2021 skal vi gjennomføre distriktets første Hyttemesse. Hyttemessen i Gudbrandsdalen, denne legges til helgen 8. til 10. oktober. Dette blir en spennende nyvinning i landets mest yrende hyttedistrikt.

Stavsmartn arrangeres fra den 22. til 24. oktober i 2021. Da er dere alle hjertelig velkomne igjen.

Og vi håper på et yrende folkeliv i gnistrende høstvær på Stavsplassen der nye minner og gode opplevelser kan skapes.

Velkommen tilbake til 2021.

Tretten, 19. august 2020

Eivind Holen Buhaug
Daglig leder, Stavsplassen SA