Ridekurs på Stavsplassen

På Stavsplassen tilbys ridekurs ukentlig. Venavind AS er ansvarlig for ridekursene, og hestene er fast oppstallet på Stav. Kursene er for alle nivå og aldersgrupper, med trygge og snille hester, og det viktigste for oss alle er at hestene har det bra og trives i jobben de gjør.

Ridekursene innebefatter blant annet dressur, sprang, teoritimer, turridning, longering, voltige, tømmekjøring, gymkahna eller andre type hesterelaterte aktiviteter. Hensikten er å lære å omgås hesten på alle arenaer, ikke bare oppe på ryggen deres.

Om du er helt nybegynner eller har ridd litt eller mye før, har vi ridekurs med ulike grupper på ulike nivå. Hestene vi bruker er trygge og snille, og som oss, har de også ulike nivå, og kan bli brukt i både dressur og sprang. Hos Venavind er alder ingen hindring, og vi har mange voksne som ønsker å være med på ridekurs, det synes vi er kjempegøy! Vi har voksengrupper på ulike nivåer, og tilpasser opplegg etter dere. Venavind har en nedre aldersgrense på seks år for å gå på ridekurs i grupper. For de yngste har vi Ponnipatruljen som møtes utvalgte lørdager til stell, moro og ridning.

På ridekursene med Venavind er det ca. seks deltagere pr. gruppe. Dette gjør at vi kan følge opp den enkelte på best mulig måte, og at alle blir ivaretatt sine behov. Her rir du på egenhånd, men kan bli leid de første gangene hvis du er helt nybegynner.

 

Om ridekursene

 • Ridekurs
 • Hallkort
 • Medlemskap i rideklubben
 • Grupper og nivå
 • Påmelding til ridekurs

 

Andre aktiviteter med hest på Stav:

 • Hestepasser
 • Hest på fôr
 • Lån av hest 
 • Enkelt- og privattimer
 • Ponnipatruljen lørdager
 • Stallhjelp under ridekurs
 • Camper og leirer

RIDEKURS

Hensikten med ridekurset

Et viktig aspekt i all omgang med hesten er sikkerhet – din egen, hestens og omgivelsenes. Å ri eller håndtere hester er ikke farlig så lenge du gjør det på riktig måte. Det å tenke sikkerhet må gjennomsyre all håndtering og omgang med hesten. I bunn og grunn handler sikkerhet stort sett om å forstå hvordan hesten oppfører seg og reagerer i ulike situasjoner. Når du er i stand til å ”lese hesten” og vet hva som virker skremmende og hva som gjør den trygg, da er du kommet et stykke på vei, og du vil naturlig gjøre ting på rett måte. Til og med når det gjelder ting du til å begynne med oppfattet som omstendelige og unødig tidkrevende. Å gjøre ting på en sikker måte er alltid best. 


Som ved all annen trening av hesten er det viktig at økten tilpasses til hesten og rytterens nivå. 

 

Instruktørene

Instruktørene er Therese Heramb og Andrea Lauritzen Indahl. Therese underviser både barn og voksne i nærområdet via firmaet sitt Venavind AS, og har rideleir og guider turer på Venabygdsfjellet hos Spidsbergseter. Hun er utdannet Trener 1 i ridning ved Norges Rytterforbund og har kurs i Rider in Balance Modul 1. Therese er energisk og ønsker å gi trygghet med hesten, samtidig som det skal være gøy og alle skal få oppleve mestring i omgang med hesten. Hun har hatt flere hester opp gjennom årene, og vært innom både galoppsporten, sprang og dressur. I dag konkurrerer hun MB dressur på hesten sin Pelle.

Andrea er utdannet Ridetrener 2 fra Dansk Rideforbund og har arbeidet som ridelærer hos Kjerlingland Hest- og Aktivitetsgård, i tillegg til å ha gjesteinstruert på flere staller i Kristiansand. Hun fikk sin første ponni da hun var 14 år, nordlandshingsten Benson, som nå er 24 år og er satt ut på helfôr i Bergen. Hun har stilt hingst på kåring på Stav gjentatte ganger, og har konkurrert i sprang og dressur på LB-LA-nivå. Hun er inspirerende og tar utgangspunkt i sitsen for å skape utvikling og mestring for både rytteren og hesten.

 

Medhjelper

Emilie Fosso Nettum er den ivrigste jenta du kommer til å møte i stallen. Hun arbeider i rideskolen og på rideleir om sommeren, samt guider fjellturer med gjester, og hjelper flittig til i stallen, på aktivitetsdager og med ponnipatruljen, og generelt der det trengs. Emilie er elev i rideskolen, har Luna på fôr og er å finne i stallen så og si hver dag. Hun er pliktoppfyllende og kjenner hestene utrolig godt, da hun bruker mye tid med de. Lurer du på noe i stallen eller med hestene, spør Emilie.

Det kan leies inn andre instruktører som vikar, eller på enkelte dager.

 

Hestene

Hestene vi bruker står oppstallet på Stavsplassen. Dette er både rideskolens og private hester som vi er veldig glade i, og som dere er så heldige å få låne. Dette betyr også at vi må tilpasse oss hestene og hvordan de liker arbeidsoppgaven med å være med på ridekurs. Det er instruktørene som bestemmer hvem som skal ri på hvilke hester, og dette kan variere fra gang til gang. Men det er jo også spennende å ri forskjellige hester, det lærer man mye av! Hesterasene er nordlandshest, sportsponni, araber, kaldblods, varmblods, shetlandsponni, dølahest, ridehest og islandshest, så vi har et bredt utvalg.

 

Rytterens utstyr

Når du rir skal du bruke tettsittende klær og unngå store, vide jakker, bukser og skjerf. Det er ønskelig du rir med lange bukser og hansker for å unngå gnag- og brannsår fra tøyler og reimer. Hansker skal brukes når du leier hesten, samt når du rir.

 

Hjelm

Norges Rytterforbund har bestemt at hjelm skal bæres ved riding og kjøring ved konkurranser og aktiviteter innenfor forbundets virksomhet. Ridehjelmen skal sitte godt og være passe stor og være tilpasset kravene, det vil si at den er godkjent med CE-merking. Vi har dessverre ikke utlån av hjelmer (men du kan låne de første gangene til du får skaffet din egen).

 

Sko med hæl

Det å benytte riktige sko er like viktig som å bruke hjelm. Både for bekvemmelighet, men ikke minst sikkerhet, skal du bruke ridestøvler eller ridesko med hæl. Ridestøvler gir den beste beskyttelse både for føtter og ben (OBS: plastridestøvler anbefales ikke, da det gir en feil sits og beinstilling for rytteren oppe på hesten). Har skoene hæl, kan ikke foten gli gjennom en stigbøyle av rett størrelse. Støvler og sko skal ha en forholdsvis tynn, riflet såle. Dersom du har grove ridesko eller støvler med altfor brede og tykke, grove såler, er det en risiko for at de skal sette seg fast i stigbøylen, noe som utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Vi har sikkerhetsstigbøyler på alle hestene våre, det vil si at de løses ut ved et eventuelt fall, for å unngå at rytteren blir hengende fast i bøylen.

 

Sikkerhetsvest

Dersom du bruker sikkerhetsvest ved riding eller kjøring, skal denne være CE-merket. Vestens passform er viktig, den skal være behagelig å ha på og av rett størrelse. Kjøp aldri en sikkerhetsvest du skal vokse i! Da gir ikke vesten tilstrekkelig beskyttelse, og har du skikkelig uflaks kan den gjøre mer skade enn nytte. Vær nøye med å velge riktig vest. Vi har ingen krav til bruk av sikkerhetsvest på kurset, men anbefaler det. Ved sprangridning skal sikkerhetsvest brukes av alle ryttere under 18 år.

NB: Ta med deg varme vind- og vanntette klær og sko som tåler å bli litt møkkete. Det kan hende hestene er litt møkkete, og da blir nok vi litt skitne også 🙂 Vi rir inne i ridehallen ved dårlig og kaldt vær. Det kan også være litt kjølig inne i stallen. Kle på dere godt i vinterkulda fremfor å ha «korrekte» rideklær, det er vondt å bli kald.

 

Program ridekurs 

 • Vi setter av 45 minutter pr. kurs, og ca seks deltagere pr. gruppe (dette kan variere, men dette er utgangspunktet). Det inkluderer av- og påstigning av hesten, så ridningen foregår i 35 – 40 minutter på de eldste gruppene, og noe mindre på de yngste gruppene da kurset også inneholder stell og klargjøring av hesten.
 • Første gruppe møter opp 30 minutter før oppsatt time, til klargjøring av hester. Siste gruppe beregner 30 minutter til nedskritting og «legge» hestene for kvelden.
 • Ridekurs innebefatter også at kursdager kan bli brukt til teoritimer, turridning, longering, voltige, tømmekjøring, gymkahna eller andre type hesterelaterte aktiviteter. Hensikten er å lære å omgås hesten på alle arenaer, ikke bare oppe på ryggen deres.
 • På dette kurset vil du blant annet få ri, sale på eller av hesten, og stelle den enten før eller etter endt rideøkt (da vi har mange grupper pr. dag vil det variere hvor mye stell som kan gjøres før/etter hver økt. Dersom du ønsker mer tid til dette, bli stallhjelp, se punktet nedenfor).
 • Flere av kursdeltagerne er med som stallhjelpere som er med på mer stallarbeid, som stell, klargjøring til fôringer, rensking, leie hester, osv. En fin måte å lære mer om hesten, og å bli bedre kjent med rutiner og ansvaret for hestehold. Er du interessert i dette, ta kontakt!
 • All ridning vil hovedsakelig foregå inne i ridehallen vinterstid.
 • Juleferien, skjærtorsdag og 17. mai blir det ikke kurs, men vi gir beskjed i god tid.
 • Oppmøte er i stallen for første gruppe, eller i ridehallen/ridebanen.
 • På de yngste gruppene er det et krav at foresatte/voksne er med for å hjelpe til med å leie og være en generell støttespiller.
 1. Ber om at alle deltagere og foresatte unngår å oppholde seg på ridebanen på grunn av sikkerheten.

Vær oppmerksom på at endringer kan forekomme underveis.

Instruktørene forbeholder seg retten til å flytte deltagere mellom grupper.Betaling

Betaling gjøres ved påmelding. Merk at betalingen må gå gjennom for at påmeldingen skal være godkjent! Du mottar også en bekreftelse pr. e-post når påmelding og betaling er gjennomført.

 

Pris

Kurset går ukentlig og koster 300,– pr. gang pr. deltager.
Hallkort for leie av Hippodromen kommer eventuelt i tillegg for de som ikke allerede har betalt dette.

 

HALLKORT

Hallen

Vi kommer til å ri mest innendørs i vinterhalvåret. Hallkort kan kjøpes av hver enkelt deltager. Pris på hallkort er rimeligere for medlemmer i Stav Kjøre- og Rideklubb og koster 1935,– pr. år (3000,– for innenbygds, og 4100,– for utenbygds). Er dere flere i samme husstand som skal delta på ridekurs, får dere familierabatt på hallkort til 2935,– for to eller flere deltagere i samme husstand. Dersom du skal ri i hallen utenom ridekursene, ha hest på fôr eller lignende, må det kjøpes egne hallkort pr. person. Hallkortet gjelder fra kjøpsdato frem til neste år samme dato.

 

Hallkort for medlemmer i rideklubben kjøpes her:

https://www.deltager.no/participant/arrangement.aspx?id=251965&hash=B9C6607C28A01E0DC45039880181B3A3#init

 

Ønsker du ikke å bli medlem, og trenger hallkort, følg denne lenken:

https://www.deltager.no/hallkort_hippodromen_2018#init

 

MEDLEMSKAP I RIDEKLUBBEN

Medlem

Innmelding og priser i rideklubben finner du her:

https://stavkrk.no/home/medlemsskap-1

 

Fotografering

Ved å melde på en deltager til rideaktiviteter med Venavind AS, godkjenner du også at Venavind AS og deres samarbeidspartnere kan komme og fotografere eller filme under ridning og hesteaktivitet, og at disse bildene kan anvendes i vårt reklame- og markedsmateriell i ettertid, på både trykte og digitale, sosiale medier. Hvis dette ikke er greit, må vi få beskjed om det på forhånd, og vi respekterer selvsagt det.

 

GRUPPER OG NIVÅ
Grupper og nivå

Ponnipatrulje 5 – 8 år m/ leier
Enhjørninger Fra 9 år Nybegynner
Pennyklubben Fra 9 år Lett øvet m/ trav
Hestekrefter Øvet m/ galopp
Øvet Ungdom Behersker alle gangarter og sprang
Voksen 1 Voksen Nybegynner
Voksen 2 Voksen Øvet, alle gangarter
Privattime Privattime m/ instruktør på egen eller leid hest

 

Instruktørene forbeholder seg retten til å flytte deltagere mellom gruppene om vi finner det hensiktsmessig.

 

PÅMELDING TIL RIDEKURS

Påmelding til ridekurs skjer via lenkene nedenfor

All informasjon om kursene står i lenkene, har dere ytterligere spørsmål, ta kontakt med Therese.

 Påmelding: venavind.no

Merk at påmeldingen fullføres når betaling er registrert og du har mottatt en ordrebekreftelse på e-post som bekrefter plass.

Enkelttimer settes opp etter egne avtaler, og er hovedsakelig onsdag kveld og fredag på dagtid, eller helg, se punkt lenger ned.

______

Deltagelse på all undervisning og kurs skjer på eget ansvar.

 

Gleder oss til å bli kjent med dere 🐴

 

HESTEPASSER

Hestepasser

Ridekursdeltagere kan være hestepassere for en eller flere hester, én eller flere dager i uka. Dette er satt av til fredag, lørdag eller søndag. Da har du ansvaret for å sørge for at hestene har den maten den trenger, renske boksen og paddocken, fylle vann ute og inne, og har du med voksen/ansvarlig kan du også stelle og pusse hesten. Dette passer for deg som ønsker å være mer i stallen enn på ridekursdagene, lære mer om ansvaret å ha egen hest, men som ennå ikke er helt klar for å ha hest på fôr, eller bare liker godt å være med og hjelpe til i stallen. Ingen ridning som hestepasser, MEN: Når du har vært hestepasser én dag i uka gjennom vinteren får du en gratis undervisningstime. Send meg tilbakemelding om du ønsker å være hestepasser.

 

HEST PÅ FÔR

Hest på fôr

Å ha hest på fôr innebærer å ha ansvaret for en hest en eller flere dager i uka. Hestene er i utgangspunktet ledig for fôrryttere fredager, lørdager og søndager. Som fôrrytter har du ansvaret for å sørge for at hestene har den maten den trenger, renske boksen og paddocken, fylle vann ute og inne, stelle og pusse hesten og utstyret dens, samt trene den. Den perfekte tilnærmingsmåten å ha sin egen hest, uten å ha ansvaret for den hver eneste dag. Som fôrrytter har du førsteretten på bruk av hesten du har på fôr på fellestreninger og stevner.

 

Pris er 200,– for små ponnier, og 250,–  for hest pr. gang, 800,–/1000,– i måneden. Dersom du ønsker hest på fôr flere dager pr. uke gis det redusert pris for øvrige dager. Det er ønskelig å inngå avtale minimum et halvt år om gangen (selvsagt med mulighet for oppsigelse begge veier). Avtale skal skrives mellom leietaker og Venavind.

 

Ta kontakt om du tror dette kan være noe for deg, eller om du har spørsmål.

 

Betingelse for å være hestepasser eller ha hest på fôr er at dere er med på ridekurs, eller har faste, undervisningstimer hos Venavind. Andre vilkår står i avtalen, denne kan sendes på forespørsel.

 

LÅN AV HEST

Lån av hest utenom organiserte ridetimer med Venavind

Vi får mange spørsmål om det er mulig å låne hest sporadisk, eller fast – til eget bruk eller på treninger for andre instruktører – men som likevel ikke vil binde seg til avtale om hest på fôr. Det er forståelig, og helt i orden, men det er samme vilkår som ved å ha hest på fôr, da hesten ikke brukes til andre aktiviteter den dagen den blir utlånt. Det lånes ikke ut hester til ukjente grunnet sikkerheten, og avtale skal skrives mellom leietaker og Venavind. Priser løper da som over, pr. gang. Lån av hest avtales direkte med Therese/stallmester.

 

ENKELT- OG PRIVATTIMER

Enkelt- og privattimer med lånt eller egen hest

I helger, på dagtid og enkelte kvelder utenom ridekurstid tilbys private undervisningstimer med egen hest, eller du kan låne rideskolehestene så fremt de er ledige. Datoer blir satt opp i god tid, men ved stor pågang kan det komme på kort varsel. Du kan få fast plass én eller flere dager i uka, eller ta det sporadisk. Dette avtales direkte med Therese, ta kontakt hvis ønske om dette. Pris er 400,– med egen hest (30 minutter), 350,– for sprangtrening i gruppe (50 minutter) eller 550,– for lån av hest på enkelttime, 500,– for lån av hest ved sprangtrening i gruppe.

Eventuelt hallkort i tillegg dersom du ønsker å bruke hallen.

 

PONNIPATRULJEN

Ponnipatruljen lørdager for deg fra 3 år og oppover

Etter stor etterspørsel kommer vi til å tilbys ponnikos i stallen og runderidning enkelte lørdager fremover fra kl. 10 – 11.30. Dette er et tilbud til de aller yngste: Yngre søsken som ennå er litt for unge til å være med på ridekurs, samt de yngste gruppene på ridekursene og andre som har lyst til å bli litt kjent i stallen. Pris pr. gang er 300,– pr. barn. Datoer kommer vi tilbake til, meld gjerne interesse så vi vet ca hvor mange dager vi kan sette opp til dette.

 

STALLHJELP

Stallhjelp under ridekurs eller helgedager

Ellers er det selvsagt alltid nyttig med god hjelp under ridekursdagene mandag til torsdag, eller i helgedagene. Dette lærer man enormt mye av, man får tildelt ansvarsoppgaver ut fra forutsetninger og du bidrar til å få rideskolen til å gå rundt slik at alle to- og firbeinte føler seg godt ivaretatt til enhver tid. Tenk, vi har alle vært der når vi er ferske i stall- og hestemiljøet, så all erfaring og alle gode forbilder vil vi gjerne ha med i det fine miljøet vårt. Ta kontakt om du ønsker en fast dag, eller dager, du vil hjelpe til.

 

CAMPER OG LEIRER

Hver sommer reiser vi til Venabygdsfjellet og Spidsbergseter Resort Rondane, her arrangeres rideleir for alle aldre, ponnicamper for de aller yngste, og dags- og timesturer i nydelig fjellterreng. Se mer på venavinds nettsider for fullstendig informasjon.

____

Takk for at du leste gjennom, vi håper å se deg med på en eller flere av våre hesteaktiviteter på Stavsplassen!

Hos Venavind er alle alles barn, og alle alles hester 💜